Starten met duurzaam ondernemen: hoe doe je dat?

Steeds meer ondernemers houden zich actief bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Zij vinden het niet alleen belangrijk om goed te...

Steeds meer ondernemers houden zich actief bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Zij vinden het niet alleen belangrijk om goed te presteren als bedrijf, maar steken bovendien veel tijd, energie en eventueel geld in het beschermen van het milieu. Dit doen zij om de volgende generaties een mooie en groene toekomst te kunnen bieden.

Vind jij het ook belangrijk dat jouw kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen in een mooie en groene wereld kunnen leveren? Dan kun je ook starten met duurzaam ondernemen. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel. Zo geven we op deze pagina enkele eenvoudige tips om jouw bedrijf nét wat duurzamer te maken, zonder een grote investering te moeten doen.

Probeer minder energie te gebruiken

Je komt er niet onderuit: je hebt energie nodig. Je gebruikt elektriciteit voor de vele apparaten in je kantoorpand, in de winter gebruik je de verwarming voor een aangename temperatuur en in de zomer zet je de airco aan als het warm wordt op kantoor.

Het is niet mogelijk om helemaal geen energie meer te gebruiken, maar je kunt wel proberen minder energie te gebruiken. De volgende tips helpen je hierbij:

  • Zet de lampen alleen aan als dit nodig is. Bij voldoende daglicht kun je de lampen best uit laten staan. Ook in lege ruimtes zet je de lampen uit.
  • Probeer wat minder te stoken. Het hoeft geen 23 graden te zijn op kantoor. Bij een aangename temperatuur buiten hoef je helemaal niet te stoken.
  • Zet apparaten niet op stand-by, maar schakel deze uit als je ze niet gebruikt. Leer je medewerkers hun computer uit te zetten als ze aan het einde van de werkdag naar huis gaan.

Er zijn vele manieren om minder energie te gebruiken op kantoor, zonder dat jouw werkklimaat erop achteruit gaat. Met bovenstaande tips kom je al een heel eind.

Gebruik de printer zo min mogelijk

Op vrijwel ieder kantoor is een printer aanwezig. Soms moet je iets wel uitprinten, maar is dit wel altijd noodzakelijk? Als het niet nodig is om iets te printen, kun je dit beter niet doen. Een printer gebruikt namelijk veel energie. Bovendien moeten er vele bomen gekapt worden voor de papieren die jij, zonder goede reden, afdrukt. Zonde!

Tip: iedere keer als je voor de printer staat, moet je je afvragen of je het betreffende document wel écht moet printen. Is printen eigenlijk geen must? Laat de printer dan lekker uit staan.

Kies voor groene energie

Wil je nog een stapje verder gaan in jouw duurzame bedrijfsvoering? Sluit dan een nieuw energiecontract af. Kies niet voor grijze energie, maar neem een contract met groene energie. Durf je nog een stapje verder te gaan met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, dan investeer je in duurzame energieopwekking op je eigen bedrijfsgrond. Laat bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen op het dak van je bedrijfspand of investeer in windmolens, zodat je windenergie kunt gebruiken.

Betrek je medewerkers

Door jouw medewerkers bij je duurzame bedrijfsbeleid te betrekken, kun je veel meer bereiken op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Heb je geen idee hoe je jouw medewerkers kunt activeren wat milieuvriendelijker te worden? Dan kan Revaio je helpen. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en employer branding. Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Laat een MVO-audit uitvoeren

Ben je benieuwd op welke vlakken je jouw bedrijf nog duurzamer kunt maken? Laat dan een MVO-audit uitvoeren door Revaio. Een MVO-audit is een checklist op maat, die jou laat zien waar je duurzame kansen liggen. Deze audit biedt je de handvatten om jouw bedrijf nog duurzamer te maken, zonder dat je hier veel moeite voor hoeft te doen. Met een MVO-audit zet je de eerste stap naar een duurzamer bedrijf.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen.