Aandachtspunten bij online leadgeneratie
Online leadgeneratie is niet meer weg te denken uit de zakelijke marketingstrategie, maar waar moet je eigenlijk op letten? In dit artikel leggen we het uit!
Iedereen die op internet actief is zal begrijpen dat online marketing een noodzakelijk onderdeel is van de marketingmix voor bedrijven. Dit zie je op de sites, want er is nagenoeg geen website waar geen advertenties op staan. Uit onderzoek blijkt dat de investeringen in online marketing de investeringen in bijvoorbeeld Tv-reclames overtreffen.
Waar iedereen echter begrijpt dat je voor het bedenken en produceren van een succesvolle Tv-reclame professionals nodig hebt denken veel partijen dat de klanten toestromen als ze ‘even’ een Facebookaccount of LinkedInpagina opzetten. Deze bedrijven herken je vaak aan gedateerde blogs en weinig volgers. Daarom zetten wij op een rij waar je aandacht aan moet besteden als je aan succesvolle online leadgeneratie wilt doen. Je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen voor een vrijblijvende kennismaking.
Doelstellingen bij online leadgeneratie
Voor je over de inhoud van online leadgeneratie gaat nadenken is het belangrijk om de doelen vast te stellen. Het draait hierbij om de vragen ‘Wat wil ik bereiken?” en “Wie wil ik bereiken?”. Allereerst is het belangrijk om de vraag ‘wat’ te beantwoorden.
Voor een leadgeneratie die terugbelafspraken moet opleveren is een andere aanpak nodig dan een campagne waarbij je direct zoveel mogelijk producten wilt verkopen. Wanneer het duidelijk is wat je wilt bereiken komt de ‘wie’ vraag aan het bod. Wanneer je zakelijke offertes wilt uitbrengen ligt een andere mix van online marketing voor de hand dan wanneer je jonge vrouwen een cosmeticaproduct wilt verkopen.
Het kiezen van de juiste kanalen binnen online leadgeneratie
Nu je weet wat je wilt bereiken en wie je nodig hebt is het volgende keuzemoment aangebroken. Hoe wil je jouw doelgroep bereiken? Je kunt kiezen uit een aantal varianten. Wij zetten de meest gebruikte varianten op een rij:
- Zoekmachinemarketing: hierbij zorg je ervoor dat je gevonden wordt door mensen die zoekmachines gebruiken. Dit kan door advertenties te kopen (SEA) of hoger te scoren in zoekresultaten (SEO);
- Het gebruik van social media: ook hier zijn diverse mogelijkheden. Zo kun je zelf publicaties (laten) schrijven voor social media zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, Snapchat, Instagram of veel gelezen blogs. Een andere mogelijkheid is om influencers, zoals Youtubers en andere vloggers met jouw product kennis te laten maken. Bij dienstenverkoop werken referenties en klantcases vaak goed. Uiteraard heeft ook hier elk communicatiekanaal eigen voor- en nadelen en eigen spelregels;
- Ook kun je online leadgeneratie uitvoeren via distributiecampagnes. Voor producten zijn daar mogelijkheden zoals affiliate marketing of dropshipping. Bij diensten kan bijvoorbeeld een offertevergelijkingssite een optie zijn om leads te genereren.
- Een laatste optie is het kopen van advertenties. Ook hier zijn diverse mogelijkheden, zoals Google Adsense of directe advertenties.
Wanneer je weet hoe je de doelgroep het beste kunt bereiken en binnen jouw budget de ideale mix kunt maken is de laatste en misschien wel meest cruciale stap aan bod. Hoe ga je jouw leads opvolgen en omzetten naar betalende klanten (conversie).
Zoals je ziet is online leadgeneratie het werk voor specialisten. Wij gaan dan ook graag met jou in gesprek.