Facebook advertenties, wel of niet doen?

Misschien zie jij ze ook wel regelmatig voorbij komen: Facebook advertenties. Het zijn op zich onopvallende berichten waar boven staat...

Misschien zie jij ze ook wel regelmatig voorbij komen: Facebook advertenties. Het zijn op zich onopvallende berichten waar boven staat dat ze gesponsord zijn. Achter die advertenties zitten vaak bedrijven en websites die hun waar onder de aandacht willen brengen.

Hoe zinvol is het om met Facebook advertenties aan de slag te gaan? Wat kun je ermee bereiken en wat zou je doel moeten zijn als je Facebook gaat betalen om je te helpen? In dit artikel lichten we dat verder toe.

Facebook marketing

Wanneer we het hebben over meer bereik (en meer klanten en omzet) via Facebook, hebben we het eigenlijk over Facebook marketing. Facebook marketing wordt onder online marketeers zeer breed ingezet. Lang niet alle online marketeers betalen voor advertenties. Ze gebruiken vaak ook andere tactieken om in contact te komen met hun doelgroep. Ze gaan de interactie aan, doen aan prijsvragen, win en deelacties… Maar ja, dat kost dan ook heel veel tijd.

Een groot bedrijf heeft vaak een afdeling voor de online marketing en soms kan er één baan volledig in Facebook marketing zitten.

Wanneer je die tijd niet hebt of geen personeel hebt dat dit voor je kan doen, kun je besluiten om geld te betalen voor wat aandacht. Met Facebook advertenties krijg je de aandacht die je zoekt op een manier die door Facebook wordt ondersteund.

Geld betalen voor advertenties

Waarom zou je geld betalen voor advertenties? Misschien vind je dat toch wel zonde van je geld. Het hangt immers in het luchtledige en je krijgt er niets tastbaars voor terug. Maar toch moet je advertenties wel overwegen.

Een goed opgezette Facebook campagne is goedkoper dan reclame op de radio of televisie, het plaatsen van een poster in een bushokje of het schrijven van een advertentie in de krant. Dat geld verdient zich dan uiteindelijk ook dubbel en dwars terug, als je de advertentie stevig neerzet en je marketing goed aanpakt.

Hanteer wel een budget voor Facebook marketing, want het is verleidelijk hier uiteindelijk veel te veel geld aan uit te geven. Meet ook altijd je resultaten. Facebook Analytics (ingebouwd in Facebook) geeft je zich op wat je bereikt hebt met je advertenties. Zo kun je bepalen of je hiermee moet stoppen of er juist meer van moet gaan doen!

Typen van Facebook-advertenties

Wie gaat adverteren op Facebook, kan een aantal typen advertenties aanschaffen. Die zijn afhankelijk van het doel dat je met je advertenties hebt. Zo kun je:

  • Advertenties kopen om meer likes voor je Facebookpagina te halen;
  • Advertenties kopen om mensen naar je website te lokken (ze klikken dan op een link en komen op je website aan, vaak binnen de Facebook interface);
  • Advertenties kopen om het bereik van je website en Facebookpagina te verbeteren;
  • Mensen aanzetten om contact met je op te nemen per telefoon of mail.

Het is van tevoren handig om je te verdiepen in je bedoelingen met Facebook. Wat wil je bereiken en welke vorm van adverteren is daar goed voor? Advertenties kopen voor likes levert je niet direct geld op, maar maakt je bereik wel groter. Want iedereen die je liket zal voortaan berichten van jou ontvangen. Dan kun je beter een groter bereik hebben dan dat mensen eenmalig je website bezoeken en er vervolgens niets doen.

Kortom: verdiep je goed in je eigen doelstellingen en bekijk wat het beste gaat werken. Probeer dit vervolgens uit en stop ermee als het niet meer werkt.

Interactie versus advertenties

Wat is belangrijker? Advertenties of interactie? Die afweging moet je zelf maken, maar de meeste mensen vinden het wel fijn om meer van je te zien dan alleen die advertentie. Het kan dan ook zijn dat er gereageerd wordt op je advertentie. Ga dan altijd de conversatie aan en laat zien dat je er bent. Het zal niet effectief zijn wanneer je alleen maar je advertentie lanceert en vervolgens je doelgroep de rug toekeert. Je doelgroep moet het idee hebben dat je er bent en dat je ze van meer informatie wil voorzien.

Het beste is dus om ook binnen je Facebook marketingstrategie een mix te maken. Enerzijds doe je aan betaalde marketing middels advertenties, maar anderzijds zorg je er ook voor dat je zichtbaar bent voor je doelgroep.

Like en win

Wil je meer likes, zonder ervoor te betalen (of zonder dat mensen door hebben dat je aan het adverteren bent, want mensen zijn echt niet gek)? Dan is de beste tactiek om iets te laten winnen. Verkoop je een product? Geef dan gratis producten weg bij een bepaald aantal likes en shares.

Belangrijk: doe wat je belooft. Ga niet zeggen dat je bij 1.000 likes iets weggeeft zonder het dan ook echt te doen. Je maakt je daarmee ongeloofwaardig. Bovendien kan het weer tot meer positieve reacties leiden wanneer je echt iets weggeeft. Iemand die dan tevreden is over het product of gewoon blij is dat hij of zij iets gewonnen heeft, kan dat weer op Facebook laten weten. Op die manier ontstaat een sneeuwbaleffect waarin jouw website lijdend voorwerp is. Maar dan wel op een positieve manier.

Likes op je website (Facebookpagina)

Belangrijk is het ook om je likes op je Facebookpagina te vergroten. Doe dat door bezoekers op je website makkelijk in contact te brengen met je Facebookpagina. Door een like-button op te nemen, kun je het voor mensen erg makkelijk maken om je te liken. Elke like zorgt er dan weer voor dat jij iemand toegevoegd hebt aan je schare volgelingen.

De kracht van Facebookgroepen

Onderschat ook de kracht van Facebookgroepen niet. In deze groepen gebeurt eigenlijk hetzelfde als wat op forums gebeurt. Mensen komen samen en wisselen uit. Ze linken heel makkelijk naar websites en producten, prijzen diensten of producten aan. Jij kunt je hier dan ook prima profileren als de expert op jouw vakgebied. Ook kun je mensen verleiden naar je pagina te komen of je website te zoeken.

Maar let wel op dat je dit niet te opvallend doet en zeker niet overdrijft. In groepen op Facebook is veel allergie voor spammers. Wie eenmaal als spammer is aangemerkt, komt meestal zo’n groep niet meer in.

Conclusie

Facebook marketing is een vak apart en legt zich alleen toe op de marketing op Facebook. Er zijn vele facetten van Facebookmarketing, waarvan betalen voor advertenties er eentje is. Betalen kan je veel tijd en energie besparen. Tegelijkertijd is het wel belangrijk om binding met je doelgroep te houden. Zo voorkom je dat mensen het idee hebben dat je alleen maar iets wil verkopen en niet beschikbaar bent.

De ideale mix is door betaalde advertenties te ondersteunen met interactie. Doe aan like en win-acties en ga gesprekken aan in Facebookgroepen. Laat zien wie je bent, wees eerlijk en oprecht. Je zal zien dat dit heel veel effect heeft en dat mensen dat heel erg waarderen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen.