Sociale media inzetten voor je online marketing

Heb jij een onderneming die je ook online runt? Kortom: ben je actief bezig met online marketing? Dan heb je...

Heb jij een onderneming die je ook online runt? Kortom: ben je actief bezig met online marketing? Dan heb je zeker baat bij het gebruik van sociale media. Sociale media zijn al jaren een zeer belangrijk onderdeel van de online marketing strategie, met name vanwege de snelle interactie die hieruit voortvloeit.

Waarom is sociale media nu zo belangrijk? Welke sociale media zijn er? Hoe zet je sociale media succesvol in? Op die vragen geeft dit artikel je antwoord.

Waarom sociale media?

Zoals in de inleiding al aangegeven is sociale media niet meer weg te denken uit het online marketing landschap. Sociale media zijn media waarin een hoge mate van betrokkenheid is, waarin de interactie groot is en waar dus heel veel kansen liggen voor online ondernemers.

Stel je voor dat je een bedrijf bent dat producten verkoopt. Een positieve tweet of post op een Facebook tijdlijn, een plaatje op Instagram of een pin op Pinterest doet zoveel meer dan welke reclame dan ook. Sociale media is de nieuwe mond-op-mond reclame, maar dan vele malen krachtiger.

Om die reden moet je je zeker verdiepen in sociale media en bekijken welke mogelijkheden sociale media marketing voor jouw bedrijf te bieden heeft.

Sociale media marketing

Het begrip “sociale media marketing” is eigenlijk een subonderdeel van online marketing. Het behelst de marketing voor je bedrijf die je via sociale media laat afspelen. Eigenlijk is alle bedrijvigheid op sociale media met als doel tot meer omzet, bezoekers en sales te komen, weg te schrijven onder sociale media marketing.

Krachtige sociale media

Welke sociale media zijn op dit moment de meest krachtige? We bespreken hieronder 5 krachtige sociale media middelen. Het is afhankelijk van je doel welke van deze je gebruikt. Soms is het er slechts één, soms een combinatie en soms gebruik je ze allemaal. De volgorde waarin we ze bespreken zegt niets over de mate van belangrijkheid. Dat is namelijk helemaal afhankelijk van je doel.

Facebook

Miljoenen mensen wereldwijd zijn lid van Facebook. Ooit werd Facebook opgericht door Mark Zuckenberg met het doel om mensen met elkaar in contact te brengen. Het Nederlandse Hyves werd eigenlijk weggevaagd door Facebook. Maar door de jaren heen is Facebook zoveel meer geworden. Bedrijven zijn soms alleen maar actief op Facebook en hebben niet eens een eigen website. Wel gebruiken ze pagina’s of groepen om hun doelgroep te bereiken. Op Facebook kun je je producten en diensten snel aan de man brengen, maar ook in contact komen met je doelgroep.

Twitter

Voor korte berichten van slechts 160 tekens moet je bij Twitter zijn. Veel mensen twitteren. Op Twitter zijn vooral de influencers belangrijk. Een tweet van een influencer kan heel veel betekenen voor jouw bedrijf. Wanneer een bekende Nederlander of een goeroe binnen jouw vakgebied lovende woorden spreekt over jou, kun je daar heel veel voordeel uithalen.

Ook als dat nog niet gebeurt is Twitter een zeer belangrijk middel. Met Twitter kun je namelijk jezelf presenteren als expert. Beantwoord vragen en ga de interactie met je doelgroep aan.

Youtube

De jeugd kijkt tegenwoordig meer uren naar Youtube dan naar de televisie. De televisiewereld lijkt dat te laat beseft te hebben, want zij hollen achter de bekende vloggers aan. Succesvolle vloggers hebben honderdduizenden abonnees en verdienen goed geld met hun video’s.

Maar Youtube kan ook helpen om je bedrijf in de kijker te spelen. Door passende filmpjes te uploaden kun je laten zien wie je bent en krijgen mensen feeling bij jou en je diensten. Een Youtube-kanaal kun je vullen met filmpjes waarin je instructie geeft, waarin je laat zien hoe je producten werken of waarin je voorbeelden geeft van jouw dienstverlening.

Met name omdat mensen de kans krijgen iets te bekijken in plaats van iets te lezen, is dit een uiterst krachtig middel.

Pinterest

Wanneer je op een webpagina iets leuks tegenkomt, ben je misschien gewend om dit ergens op te slaan. Pinterest doet dat voor je. Een account bestaat uit allemaal belangrijke pins, gebaseerd op afbeeldingen op websites. Die koppel je dan aan een website.

Dit geeft je klanten de kans om jouw website (en daarmee je diensten en producten) te “pinnen” en daarmee automatisch onder de aandacht te brengen van hun contacten. Op die manier doe je aan Pinterest marketing en laat je veel van jezelf zien. Pinterest is niet primair bedoeld om met elkaar interactie te plegen, maar dient wel als inspiratiebron.

Instagram

Even snel een foto op Instagram zetten. Steeds meer mensen doen dit, ook omdat het in contact staat met Facebook. Voor jou kan dit erg belangrijk zijn. Want als mensen lovend over je zijn en je op hun Instagram zetten, kom je bij al hun vrienden in the picture. En dat is weer mogelijke klandizie.

Hoe zet je sociale media succesvol in?

Het is helemaal afhankelijk van je doel hoe je sociale media succesvol inzet. Je kan je product laten zien, jezelf profileren als expert, je bedrijf laten zien of gewoonweg sales verkrijgen door je producten te verkopen. De aanpak daarvan verschilt. Enkele voorbeelden zijn:

  • Producten laten zien op Facebook en weggeven via een “share & win” actie, waarmee je jouw producten onder de aandacht brengt bij veel mensen;
  • Foto’s van je producten laten zien op Pinterest, waardoor mensen geprikkeld raken en graag meer van je willen weten;
  • Een groep aanmaken op Facebook waarin je mensen verzameld met een bepaalde interesse of een bepaald probleem (en hier vervolgens verwijzen naar je diensten en producten die dat probleem oplossen of in die interesse voorzien);
  • Instagram gebruiken om jezelf onder de aandacht te brengen (als je naam vaker klinkt, onthouden mensen hem ook sneller);
  • Twitter gebruiken om te laten zien dat jij verstand hebt van de zaken waarin je je diensten aanbiedt;
  • Video’s maken waarin je een kijkje in de keuken biedt, vragen beantwoord en content genereert die gedeeld, geshared en geliked kan worden.

Kortom: bekijk van tevoren welke sociale media strategie jij wil gaan toepassen. Verbind verschillende sociale media met elkaar in een sociale media marketing mix en ervaar een enorme groei van je online marketing.

Een Youtube-filmpje kan gedeeld worden op Facebook en Twitter en binnen je Youtubekanaal kun je weer linken naar je Instagram, Facebook, Pinterest en website. Dit zijn allemaal middelen die je vanzelf eigen zal maken als je er eenmaal in bezig bent.

Etiquette op sociale media

Sociale media is behoorlijk gegroeid de laatste jaren. En daarmee zijn ook de gedragscodes verscherpt. Zo worden “spammers” op sociale media niet gewaardeerd. Voorkom dus dat je als spammer wordt gezien en een negatieve naam opbouwt. Net als in het echte leven is imagoschade niet goed voor je bedrijf. Wees dus bewust van wat een reactie of post uit kunnen lokken.

Het is goed om je hier meer in te verdiepen. Er zijn vele boeken geschreven over sociale media en ook zijn er vele websites en blogs over. Lees je in en leer wat je wel en niet moet doen op sociale media.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen.