Wat doen influencer marketingbureaus?

Als je je voor het eerst in influencer marketing gaat verdiepen, dan kan dat best lastig zijn. Waar moet je beginnen, wat zijn de risico’s, wat zijn de kosten en wat levert het op?

Lees meer

Een manier waarop je het risico kan verkleinen en het proces kan stroomlijnen, is door een samenwerking aan te gaan met een influencer marketingbureau. Je hebt als bedrijf of merk zijnde diverse opties als je wilt gaan inzetten op influencer marketing. We bespreken er een aantal die vaak gekozen worden:

 1. Organisch – je zoekt en bouwt zelf relaties op met influencers. De influencer campagnes voer je vervolgens in eigen beheer uit;
 2. Platforms – je voert de influencer-campagnes nog steeds intern uit, maar je gebruikt gespecialiseerde platforms om geschikte influencers te vinden;
 3. Bureaus – je betaalt een gespecialiseerd marketingbureau om je influencer-campagne voor je op te zetten en uit te voeren (inclusief de selectie van influencers).

De meeste bedrijven maken reeds gebruik van marketingbureau voor een deel van hun marketingactiviteiten. Het is voor deze bedrijven geen grote beslissing om ook influencer marketing uit te besteden, want vaak kan dat bij hetzelfde bureau.

In dit artikel bespreken we wat een influencer marketingbureau is, wat ze doen en wat het verschil is tussen platforms en bureaus. Verder gaan we dieper in op de soorten campagnes die worden opgezet, waarom je een samenwerking zou kunnen aangaan en welke vragen je kunt stellen om er zeker van te zijn dat het bureau aansluit bij je wensen en behoeften.  

Wat is een influencer marketingbureau?

Een influencer marketingbureau werkt samen met influencers om marketingcampagnes uit te voeren, voornamelijk via sociale media. Er zijn grote verschillen binnen bureaus die zich bezighouden met influencer marketing. Het ene bureau focust zich enkel op Instagram en Facebook, terwijl andere zich op het totale pakket richten, bijvoorbeeld in combinatie met TikTok en Snapchat. Daarnaast heb je ook verschillende mogelijkheden in services. Sommige bureaus regelen alleen de influencers, terwijl een full service influencer marketingbureau de campagnes van begint tot einde beheert. In het laatste geval wordt alles geregeld: van de ideevorming en planning tot en met het bijsturen en de rapportage aan het einde van de campagne.

Wat doen een influencer marketingbureau?

Influencer marketingbureau kunnen campagnes bedenken, beheren en uitvoeren voor hun klanten. De meeste influencer-marketingbureaus bouwen relaties op met influencers in een groot aantal verschillende niches en branches, zodat ze een brede groep met klanten kunnen bedienen. De bureaus kunnen bij deze influencers terecht wanneer een klant een relevante campagne wil voeren. Dit klantenbestand maakt het voor bureaus gemakkelijk om de geschikte influencers aan te bevelen aan merken en bedrijven.

Wat voor soort campagnes worden opgezet?

Je kunt denken aan verschillende campagnes, waaronder productplaatsing en gesponsorde content. Doorgaans bevatten influencer marketingcampagnes een of meerdere van de volgende activiteiten. 

 1. Productplaatsingen – waarbij een influencer een promoot via hun social media, zoals een verwijzing naar een product in een post, vaak ondersteunt met beeldmateriaal.
 2. Opbouwen sociale volgers – hier ligt de focus op het vergroten van de populariteit van de sociale kanalen. Soms neemt een influencer het sociale account van een merk tijdelijk over.
 3. Wedstrijden of weggeefacties – bij deze campagnes is een bureau betrokken dat een vorm van concurrentie coördineert die een influencer promoot.
 4. Thema- of hashtag-campagnes – hier werken merken samen met een influencer om content rond een thema of hashtag te creëren en te delen. Idealiter zal de influencer zijn volgers vragen om deel te nemen en de hashtag te gebruiken.
 5. Creatieve campagnes – deze moedigen influencers aan om content te creëren die de boodschap of het thema van een merk weerspiegelt.

Influencer marketing vanuit het oogpunt van een bureau

De meeste klanten zoeken contact met een influencer marketingbureau met de vraag om met behulp van influencers een campagne op te zetten die een bepaald doel bereikt, zoals het verbeteren van conversies, uitbreiden van verkeer, vergroten van download of bekendheid. Het bureau zal vervolgens een offerte uitbrengen waarin wordt benadrukt waarom zij denken dat zij het juiste bureau zijn voor de opdracht. In het voorstel staat vermeld wat het bureau allemaal doet, zoals het:

 • Maken van de creatieve en contentstrategie, zoals de hashtags, platforms en hoe de belangrijkste campagneboodschap overgebracht dient te worden;
 • Vinden van relevante inzichten over het merk, concurrenten, branche en publiek;
 • Selecteren van de meest relevante influencers voor het merk en de campagne;
 • Analyseren van potentiële influencers om ervoor te zorgen dat ze de beste zijn voor de campagne;
 • Beheren van de geselecteerde influencers en produceer de content samen met hen, zodat de merken dat niet hoeven te doen;
 • Beslissen welke statistieken voor succes moet zorgen en spreek verwachtingen uit over de resultaten van de campagne. 

De klant moet op hun beurt de influencers goedkeuren die het bureau voor hen vind. Dit geldt ook voor de content die ze voor hen produceren. Het moet in lijn zijn met wat het bedrijf wil uitdragen naar hun doelgroep. Zodra de campagne is afgelopen rapporteert het bureau successtatistieken voor de campagne op basis van de criteria die ze in het voorstel hebben gesteld.

Wat is het verschil tussen influencer marketingplatforms en – marketingbureaus?

Je kunt influencer-marketingplatforms zien als een hulpmiddel om merken te helpen bij het uitvoeren van diverse activiteiten die komen kijken bij influencer marketing. De belangrijkste activiteit van zo’n platform is het ontdekken van influencers. Er zijn de afgelopen jaren ook platforms verschenen met een andere focus, zoals de uitbreiding met een influencer-marktplaats. Daar kun je advertenties vinden van merken die graag een samenwerking willen aangaan met een influencer. 

Als je gebruikmaakt van een platform, dan moet een merk nog steeds weten hoe influencer-tools gebruikt moeten worden. Als je niet de vaardigheden of tijd hebt om zelf een influencer-campagne uit te voeren, dan kunnen influencer-platforms de zaken een beetje vereenvoudigen. Je moet de campagnes echter nog steeds zelf uitvoeren en beheren. Gespecialiseerde influencer marketingbureaus begrijpen precies hoe influencer marketing werkt, hebben kant-en-klare influencer contacten, delen een hoop ervaring en kunnen de volledige campagnes uit handen nemen. Dit is het grootste verschil tussen bureaus en platforms. 

Waarom zou je samenwerken met een influencer marketingbureau?

De meeste merken gebruiken marketingbureaus voor diverse werkzaamheden en doen hetzelfde voor influencer-marketing. Deze bureaus zijn gespecialiseerd en hebben veel ervaring in huis. Als je kiest voor full-service influencer marketingbureaus worden vrijwel alle onderdelen van uit handen genomen. Je kunt denken aan de volgende onderdelen: 

 • De doelgroep voor een campagne bepalen op categorie, leeftijd, geografische locatie en andere filters;
 • Het vinden van relevante influencers met succesvolle statistieken die bereid zijn om samen te werken;
 • Relaties ontwikkelen met succesvolle influencers;
 • Werken met influencers op meerdere sociale platforms. Zo zijn influencers op TikTok bijvoorbeeld anders dan die op Instagram of Twitter. Bureaus weten welke kanalen het beste zijn om bepaalde soorten doelgroepen te vinden;
 • Strategieën en ideeën bedenken voor influencer-campagnes die aansluiten bij de doelstellingen van de klant;
 • Influencers helpen om boeiende en relevante content te creëren die geschikt is voor het publiek van elke influencer;
 • Monitoren dat influencers kwalitatieve content delen die voldoet aan de normen, voldoet aan wettelijke richtlijnen en overeenkomt met wat is afgesproken voor de campagne.

De meeste influencer marketingbureaus hebben een groot netwerk van influencers. Het bureau kan de doelstellingen van een merk voor zijn campagne nemen en automatisch weten welke influencers het beste bij de campagne passen. 

Vragen om te stellen aan een influencer-marketingbureau

De afgelopen jaren zijn er vele influencer marketingbureaus bijgekomen. Je moet echter zelf beslissen welk bureau het beste aan je wensen en behoeften voldoet. Hieronder enkele vragen die je aan zulke bureau zou kunnen stellen:

 1. Hoe lang voert het bureau al influencer-marketingcampagnes uit?
 2. Heb je casestudy’s van campagnes in dezelfde branche?
 3. Heb je referenties van klanten?
 4. Hoe groot is de pool van influencers?
 5. Heb je een lijst met influencers die je aanraadt niet te gebruiken in campagnes?
 6. Werk je met influencers van elke omvang (nano-influencers tot mega-influencers) of concentreer je je op een bepaald type influencer?
 7. Welke diensten neem je op in het bereik van je campagnes?
 8. Wie bezit de rechten op de content die in de campagnes wordt gedeeld?
 9. Welke kanalen moeten we volgens jou overwegen voor deze campagne?
 10. Kun je mij diepgaande analyses laten zien die het succes van een campagne aangeven?
 11. Wat zijn de belangrijkste statistieken waarop we ons moeten concentreren voor deze campagne?
 12. Hoeveel kost deze campagne mij en wat krijg ik voor mijn geld?
 13. Kun je aantonen dat de resultaten van deze campagne voldoen aan onze campagnedoelstellingen?

Deze vragen zijn slechts een indicatie. Vaak is het niet nodig om alle vragen te stellen. Met behulp van de website van het bureau krijg je vaak al antwoord op de vragen. Vaak staan daar ook referenties en casestudy’s. Je kunt vervolgens kijken of er voor jou nog relevante vragen overblijven en deze eventueel stellen aan het bureau waar je een goed gevoel bij hebt. 

Hulp nodig bij influencer marketing?

Ons team is gepassioneerd over influencer marketing, met oog voor detail en kwaliteit. We focussen ons op wat echt belangrijk is, namelijk vooruitstrevende samenwerkingen met influencers opzetten voor merken.

Deze gastblog is mede mogelijk gemaakt door Jeroen van Promoboer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen.