Verken de Wereld van AI Prompts: Een Venster naar Creatieve Marketing
AI (Artificial Intelligence) is niet meer weg te denken uit de hedendaagse technologische landschap.
Als online marketeer is het vreselijk belangrijk om een website waarde te laten genereren. Waarde betekent namelijk dat je website...
Als online marketeer is het vreselijk belangrijk om een website waarde te laten genereren. Waarde betekent namelijk dat je website “gezien” wordt, zowel door je klanten als door de zoekmachines.
In SEO richt je je voornamelijk op zoekmachines. Linkbuilding is een essentieel en onmisbaar onderdeel van SEO. Eén van de weinige factoren die sinds de beginjaren van Google een belangrijke rol speelt en dat nu nog steeds doet.
Wat betreft de inkomende links is onlangs uit onderzoek door SEM Rush (een erkende website over zoekmachineoptimalisatie) geconcludeerd dat:
Belangrijk dus, die backlinks. Maar hoe zorg jij ervoor dat je op een goede manier aan linkbuilding doet en de juiste links naar je website verkrijgt?
Hieronder volgen 25 linkbuilding tips.
Als eigenaar van een website ben jij ergens expert in. Misschien heb je een website over koken en is het je doel om receptenboeken te verkopen. In dat geval weet jij alles over eten en drinken. Het kan ook zijn dat je financieel goed onderlegd bent en als financieel adviseur de nodige tips en adviezen kunt geven.
Besteed ruimschoots aandacht aan deze expertise door er artikelen over te schrijven. Die artikelen publiceer je op je website en zullen door het publiek opgevangen worden. Wanneer de teksten mensen écht helpen, gaan ze er vanzelf naar verwijzen. Ook vanuit sociale media kun je op deze manier een goede lading links verkrijgen.
Dit artikel is eigenlijk het perfecte voorbeeld van de kracht van een tiplijstje. Jij leest dit nu immers ook! Misschien vind je het wel zo goed, dat je er straks naar linkt. Hoe dan ook, tiplijstjes zijn echt een heel goede manier om backlinks te vergaren. Geef een X-aantal tips over een onderwerp in jouw werkveld en verspreid het onder mensen die er iets aan kunnen hebben. Als het echt waardevol wordt bevonden, volgen vanzelf de vele links.
Jij bent de expert op jouw gebied. Laat dat zien door een uitgebreide kennisbank samen te stellen. Schrijf relevante artikelen (of laat ze schrijven door een goede tekstschrijver) en vul je website ermee. De structuur van deze kennisbank is ook heel belangrijk: cluster onderwerpen onder elkaar.
Zo ontstaat er een kennisbank die je kunt vergelijken met je eigen Wikipedia, over een onderwerp waar jij veel verstand van hebt. Deze kennisbank zal gaan ranken in de zoekmachines en heel gerichte bezoekers voor je binnen halen.
Je kan op het internet niet zonder de hulp van zowel je concurrenten als je collega’s. Maak dus een artikel aan waarin je positief praat over je concurrenten en collega’s. Stel hen vervolgens op de hoogte van je positieve review en hoop dat ze zich geëerd voelen en je belonen met ene linkje. Grote kans dat je concurrenten hun klanten willen laten weten dat jij zo lovend over ze bent en dus een link plaatsen op hun drukbezochte website, waar jij dan een graantje van meepikt.
Het is belangrijk dat je betrouwbaar overkomt. Maak duidelijk dat je te vertrouwen bent door over jezelf te praten, een afbeelding of foto’s van jezelf online te zetten. Zo weten je klanten en bezoekers met wie ze in zee gaan.
Ook spelling en grammatica zijn belangrijk en zorgen voor nog meer vertrouwen in jouw diensten. Je moet jezelf goed presenteren. Het is bijna alsof je een sollicitatiegesprek voert en goed uit de bus wil komen. Maar vertrouwen (trust) is niet alleen belangrijk voor je bezoekers, ook zoekmachines weten betrouwbaarheid doorgaans goed aan te voelen.
Zijn er al bedrijven met jou in zee gegaan? Vraag ze dan om een review over je en plaats die reviews op je website. Zeker als er namen onder de review staan, kan dit erg waardevol zijn.
Het vertrouwen in jou neemt toe, want anderen zijn kennelijk ook te spreken over je producten en diensten. Dit is niet direct een vorm van linkbuilding, mits je de bedrijven met wie je samengewerkt hebt vraagt om naar jou te linken. Als je echt goed werk levert en een band hebt opgebouwd, zijn de meesten daar zeker wel toe bereid. Al is het vanaf een partnerpagina.
Geef gratis artikelen weg aan andere websites met autoriteit. Schrijf over onderwerpen die op die websites een rol spelen en een overlap hebben met jouw eigen bezigheden. Op die manier laat je zien dat je actief bent in de niche (het werkveld waarin je verkeert), maar ook graag met anderen samenwerkt.
Een link in dit artikel is vaak geen probleem, al is het onderaan waarin je als schrijver even in beeld komt. Gastbloggen gebeurt continu op het internet en is zeker één van de meest krachtige manieren om in beeld te komen bij eventuele nieuwe klanten.
Zorg dat je enkele “branded links” verkrijgt. Branded links zijn links naar jouw merk. Dat kan je naam zijn, maar ook de naam van je website. Branded links kun je vooral plaatsen op Startpagina’s en de vele klonen die er van Startpagina’s zijn. Controleer vooraf wel even via Moz.org of er geen spamvlaggen wapperen op de domeinen. Teveel van die spammy links is namelijk niet goed voor je website.
Een persbericht werkt ook nog altijd prima. Stel journalisten en bloggers op de hoogte van wat er in jouw bedrijf en niche speelt door een persbericht rond te sturen. De meeste mensen pakken dit niet op, maar er hoeven er maar een paar te zijn die dat wel doen! Lever een kant-en-klare tekst aan met een link naar je website. Je zal zien dat dit wonderen kan doen.
Heb je een nieuwe dienst of een nieuw product? Dan is het tijd om je vaste klanten (met website) of opdrachtgevers te mailen. Laat ze proeven van het product en vraag om een reactie. Vraag, wanneer ze enthousiast zijn, of ze naar het nieuwe product of je nieuwe dienst willen verwijzen.
Wist je dat een gewone hulpvraag heel veel impact kan hebben op mensen? Het is moeilijk om “nee” te zeggen als iemand vraagt of je even wil helpen. Vraag dan ook gerust aan je vaste kring of ze je willen helpen om meer bereik te creëren door je website te delen.
Zeker als mensen het goed met je voor hebben, vertrouwen hebben in jouw diensten en producten en er goede ervaringen mee hebben, zal dit negen van de tien keer goed uitpakken.
Nofollow links zijn ook waardevol. Je verkrijgt ze vaak door te reageren op andere bloggers. Laat dus een reactie achter en vul je naam of je bedrijfsnaam in met de URL van je website. Op die manier kun je bezoekers van diezelfde website laten zien dat jij ook actief bent in de niche, maar verkrijg je ook een meer natuurlijk linkprofiel in de ogen van Google en andere zoekmachines. Het zal niet zo zijn dat je hier waarde door krijgt, maar wel meer bereik en meer trust.
Je kunt Startpagina’s benaderen om naar je te linken, zoals al eerder werd besproken. Maar als de Startpagina binnen jouw niche nog niet bestaat, kun je natuurlijk besluiten om hem zelf te gaan beheren. Dit geeft je de gelegenheid om naar jezelf te linken, maar ook kun je anderen vragen een link naar jouw website op te nemen in ruil voor een link vanaf de Startpagina. Dit is een tactiek die goed werkt, want Startpagina.nl is eigenlijk nog de enige Startpagina die ook echt autoriteit krijgt.
Rol een onderzoek uit via je website en stel een korte vragenlijst op. Schrijf vervolgens een artikel over de uitslag van het onderzoek en benader de mensen die het onderzoek hebben gedaan. De kans dat ze naar de uitslag willen verwijzen is groot als ze zelf aan het onderzoek mee hebben gedaan.
Je kan dit ook doen met een poll of gewoon een open vraag stellen op je website. Grote kans dat er respons komt.
Je kunt je website toevoegen aan bedrijvengidsen. Dit zijn websites waarop allerlei bedrijven opgenomen zijn. Bedrijvengidsen kosten soms geld, maar zijn vaak ook gratis. Met een vermelding op een bedrijvengids kun je lokaal ook beter scoren.
Eén van de pagina’s op jouw website kun je gebruiken voor een partnerpagina. Hierin verwijs je met een kort verhaaltje naar anderen in jouw vakgebied. Door ze hierop te wijzen, kunnen ze besluiten hetzelfde te doen. Je krijgt op die manier wel een zogenaamde AB-link (partij A linkt naar B en B linkt naar A), maar – ondanks alle tegengeluiden – maakt dat wel duidelijk dat je werkt aan een natuurlijk linkprofiel.
Je vrienden en kennissen kunnen ook wat voor je betekenen! Heb je een nieuw bericht op je blog staan? Laat vrienden dan helpen door het te delen op Facebook, Twitter of hun LinkedIn profiel. Grote kans dat vrienden van vrienden en vrienden van vrienden van vrienden je nu ook sneller vinden.
Wanneer je een product hebt geleverd of een dienst hebt geleverd, kun je altijd vragen of de kopende en afnemende partij een link naar je willen opnemen. Niet geschoten is altijd mis.
Je concurrenten wil je natuurlijk niet versterken, maar als je goed om je heen kijkt zal je zien dat er ook veel bedrijven zijn met wie je wel een samenwerking aan kan gaan. Ze zijn namelijk niet direct concurrenten. Bijvoorbeeld een stukadoor die een website heeft, kan prima de hulp van een schilder of een allround klusjesman inschakelen door naar elkaar te verwijzen.
Je zou dit bijna kartelvorming in online marketingland kunnen noemen. Samenwerken om elkaar in ieders vakgebied bekender te maken, zonder dat je er zelf iets door zal verliezen.
Op forums en op websites worden soms vragen gesteld. Ga eens op zoek naar die vragen die voor jouw vakgebied van toepassing zijn. Door antwoord te geven, speel je jezelf in de kijker als kenner. Natuurlijk laat je bij een reactie een linkje naar je website of sociale media profielen achter, zodat mensen je kunnen vinden.
Een zeer belangrijke link die erg waardevol is, kun je halen bij Wikipedia.org. Je moet dan wel een zeer sterk artikel aanleveren. Maar wie dat een beetje overtuigend kan en een goede tekst aanmaakt op een nieuwe pagina, kan zeker voordeel halen uit Wikipedia. De controles zijn streng, dus zorg dat het niet te spammerig wordt. Link naar jezelf, maar ook naar andere websites in de niche.
Er zijn hele lijsten van websites en verzamelpagina’s te vinden. Door je hier aan te melden, kun je je website onder de aandacht brengen van geïnteresseerden. Een bekend voorbeeld is de website Rubrieken.com.
Een goed doel steunen of ergens sponsor van worden kan ook heel handig zijn als je jezelf meer wil laten zien. Goede doelen linken vaak naar de mensen die hen steunen. Hetzelfde geldt voor sponsoren. Je kan geld sponsoren in ruil voor een link naar jouw bedrijf. Sportclubs en andere verenigingen zitten vrijwel altijd te wachten op sponsoren.
Deze tip is een gevaarlijke, want je moet hier heel bewust mee omgaan. Maar je weet ongetwijfeld als geen ander wat negatieve publiciteit teweeg kan brengen: heel veel aandacht. Media-aandacht, sociale media-aandacht en zelfs aandacht op de televisie (als je het erg bont maakt). Overtreed hierbij geen wetten, maar zorg wel dat je naam genoemd wordt. De negatieve aandacht kan – met een beetje fantasie – positieve aandacht worden. Als dan ook al die mediabronnen naar jou linken, heb jij een win-win situatie.
Is er iets in jouw vakgebied dat nog ontbreekt? Waar veel vraag naar zou kunnen zijn? Ontwerp het dan en geef het via je website gratis weg. Gratis ja! Mensen komen langs en nemen iets van je website af, waardoor ze wel geconfronteerd worden met je bezigheden. Al blijft een klein deel plakken om je werk te geven of een bestelling te doen, dan is dat voor jou al lucratief.
Ook kun je er een sociale media vergrendeling opzetten. Iets dat je gratis weggeeft komt dan alleen vrij na een like, share of tweet. Hier zijn speciale plugins voor.
Met deze 25 tips kun jij als online marketeer het beste uit je eigen website of de website van je klanten halen. Natuurlijk hoef je ze niet alle 25 op te volgen, maar hoe meer je doet, hoe voordeliger het voor je uit zal pakken.