Bouw je eigen website (of vraag hulp)

Een online ondernemer kan nog steeds niet zonder website. Er zijn talloze opties om jezelf onder de aandacht te brengen,...

Een online ondernemer kan nog steeds niet zonder website. Er zijn talloze opties om jezelf onder de aandacht te brengen, maar een thuisbasis biedt velen voordelen. Een website houd je om te beginnen in eigen beheer en is echt van jou. Het kan dienen als visitekaartje, maar ook als kennisbank en portfolio.

De wijze waarop je een website inzet is dan ook sterk afhankelijk van wat je precies doet. Een stukadoor zal de website gebruiken om foto’s van werkzaamheden te laten zien, misschien een filmpje waarin hij in actie komt en verder vooral informatie delen over wijzen van werken en tarieven. Een kok kan op zijn website allerlei gerechten tentoonstellen, recepten delen en informatie geven over voeding.

Wanneer je een trainer bent, kun je trainingsvideo’s uploaden, online een cursus geven en mensen de gelegenheid geven om vragen te stellen.

Een doel kan dus verschillen, maar het eindproduct is hetzelfde: een website. En het is zeker haalbaar om een website vrij goedkoop zelf te maken. In dit artikel geven we je enkele richtlijnen om op een goede manier een website te bouwen.

Domeinnaam en hosting

Een website begint voor de meeste ondernemers met een domeinnaam en hosting. Die twee zijn niet hetzelfde. Veel mensen die voor het eerst een website beginnen, verwachten dat ze bij de domeinnaam ook gelijk de webruimte krijgen. Dat is in de meeste gevallen niet zo.

Een domeinnaam kost vaak enkele euro’s per jaar. Hosting kan al vanaf € 0,50 per maand tot enkele tientallen euro’s per maand. Bij hosting zit het verschil in prijs vooral in de snelheid van de website, de beveiliging en allerlei technische details. Wanneer je begint kun je prima de goedkopere hosting nemen. Zodra je dan weet wat het te bieden heeft, kun je altijd nog een upgrade doen.

Het kiezen van een domeinnaam kan de nodige hoofdbrekend opleveren. De meeste domeinnamen voor .nl en .com zijn al bezet. Je zal je heil dus moeten zoeken in een andere beschrijving. Kies bij voorkeur niet voor een andere extensie dan .nl en .com. Leuk als tandartsutrecht.co nog beschikbaar is, maar dan suggereer je wel dat je in Colombia werkt. Voorkom ook het gebruik van streepjes en cijfers in een domeinnaam.

Wat de hosting betreft is het vooral belangrijk dat je kijkt of je over Installatron of Softalicious komt te beschikken. Hiermee is een CMS (zie volgende alinea) namelijk makkelijker te installeren.

CMS

CMS klinkt misschien moeilijk, maar staat voor Content Management System en is eigenlijk niets meer dan het programma dat je gebruikt om je website te bouwen. Voor het gemak gaan we er maar vanuit dat je dit niet in code wil doen.

Een CMS is een programmaatje waarmee je stapsgewijs een website kunt opbouwen. Bekende CMS-systemen zijn Drupal, WordPress en Joomla.

Voor beginners (maar zeker ook de meeste gevorderde gebruiken het) is WordPress een aanrader. WordPress is vriendelijk in gebruik en met een paar drukken op de knop geïnstalleerd. Je kan WordPress installeren via je hostingbedrijf. Wanneer je dan eenmaal toegang hebt tot je dashboard kun je alles zelf bepalen: vormgeving, template, plugins (contactformulieren bijvoorbeeld) en berichten of pagina’s. Video’s en foto’s voeg je met een handomdraai toe en voor een paar tientjes koop je een mooie template voor een prachtige uitstraling.

De CMS kun je in een paar dagen onder de knie hebben. Daarna beweeg je je er heel vrij in en zal je ontdekken dat een website heel makkelijk zelf te bouwen is.

Plugins

Overdrijf het niet met plugins. De verleiding met veel mogelijkheden is namelijk groot en de kans dat je je verliest in een overdaad aan plugins is aanwezig. Daarmee loop je het risico dat je je website volstopt en dat deze vast gaat lopen.

Daarmee jaag je niet alleen klanten weg, maar verklein je ook je vindbaarheid in zoekmachines. Doe dus altijd voorzichtig met plugins.

Welke plugins heb je doorgaans echt nodig?

  • In het kader van contact kun je een contactformulier als plugin nemen. Dan zijn mensen makkelijk in staat om je te mailen met een vraag of een offerteaanvraag.
  • Wanneer je graag zicht krijgt in je bezoekers, kun je Analytics van Google als plugin downloaden en activeren. Je hebt dan in je WordPress dashboard een overzicht van bezoekers.
  • SEO plugins. Deze helpen je om de vindbaarheid binnen zoekmachines te verbeteren, door het toevoegen van beschrijvingen.
  • Beveiliging. Helaas komen er ook hacks voor op WordPress-websites. Met een plugin die je website beveiligt tegen indringers, kun je gelukkig veel voorkomen.

Weet wel dat plugins regelmatig worden aangepast. Je moet dan een update doen om je plugins goed te laten werken. Het vergeten van een plugin kan ervoor zorgen dat een plugin niet meer werkt. Vervelend als je contactformulier er ineens mee stopt en mensen niet meer in staat zijn je te benaderen.

Templates

Hoewel WordPress gratis veel templates weggeeft, kun je ook templates kopen. Het voordeel van deze templates is dat ze er mooier uit zien en je er net iets meer mee kan. Eigenlijk kun je een (goede) betaalde template volledig naar je eigen smaak inrichten. Bevalt het niet helemaal, dan is het in korte tijd recht gezet. Zo kun je van A tot Z helemaal zelf bepalen wat je wel en niet wilt op je website. Er zijn veel kant-en-klare templates te vinden voor tal van bedrijven.

Waar je wel op moet letten is dat je templates hebt waarvoor je jaarlijks moet betalen. Als dat geen probleem is, is dat natuurlijk prima. Maar wanneer je op deze manier allerlei kleinigheidjes bij koopt, blijven de terugkomende kosten natuurlijk wel oplopen.

Zelf een template maken is ook mogelijk, maar vereist wel veel kennis en vaardigheden van programmeren. Voor de meeste mensen die een eigen website willen maken is dat te hoog gegrepen.

Website bouwen via een derde partij

Er zijn op internet veel aanbieders van websitebouwers. Jimdo is er bijvoorbeeld eentje. Je kunt hier een account aanmaken en met wat slepen en trekken zo een website in elkaar draaien. Het nadeel van deze websites is dat je altijd de naam jimdo in je url blijft houden. Ben jij stukadoor De Vries uit Eindhoven? Dan is je webadres stukadoordevrieseindhoven.jimdo.com en niet stukadoordevrieseindhoven.nl. Dat is voor veel ondernemers toch een reden om voor een eigen website te kiezen op een eigen domeinnaam.

Zelf doen of uitbesteden?

Een website bouwen is eenvoudig zelf te doen. Maar het kost je dan wel de nodige tijd. Misschien wil je die tijd anders besteden of heb je het druk genoeg met je bedrijf? Dan kun je overwegen om je website door een ander te laten bouwen. Voordelen hiervan zijn dat je niet allemaal losse eindjes hebt, maar één aanspreekpunt. Deze werkt voor jou en kan je website aanpassen naar jouw wensen. Waar je geld betaalt voor een bedrijf, bespaar je vaak op een template (want de meeste websitebouwers hebben hun eigen templates).

Natuurlijk kun je ook eerst proberen om zelf de website te bouwen. Mocht het dan uiteindelijk niet lukken, dan kun je alsnog een professional aan de slag laten gaan.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen.


Click here to view the agency's profile on Sortlist