7 tips voor beginnende online marketeers

Sta jij op het punt om te beginnen als online marketeer? Of ben je al begonnen? Een online marketeer heeft...

Sta jij op het punt om te beginnen als online marketeer? Of ben je al begonnen? Een online marketeer heeft een zeer uitdagende baan. Je bent verantwoordelijk voor de online prestaties van een bedrijf of ondernemer. In de meeste gevallen is het uitgangspunt een website, maar daar komt natuurlijk veel meer bij kijken. Als online marketeer:

  • Houd je sociale media op orde;
  • Zorg je voor rijke content op de website;
  • Koppel je moeiteloos Youtube aan Facebook en Pinterest aan LinkedIn;
  • Voel je aan waar de behoefte en mogelijkheden liggen op online vindbaarheid;
  • Zorg je voor relevante links vanuit autoriteiten;
  • Informeer je je opdrachtgever over welke stappen tot nog meer succes kunnen leiden;
  • Stuur je een webdesigner en tekstschrijver aan voor de beste website.

Een spannende, uitdagende baan dus. Je kunt als online marketeer werkzaam zijn binnen een groot bedrijf (vaak op de marketingafdeling), maar ook zelfstandig zijn of aangesloten zijn bij een online marketingbedrijf.

Wat je uitgangspunt ook is, als beginner loop je tegen een groot aantal valkuilen en mogelijkheden aan. De tips in dit artikel zijn bedoeld om je een hart onder de riem te steken en je te helpen bij het zetten van de volgende stappen in je carrière.

Uitproberen

Net als bij veel andere beroepen leer je het beste in de praktijk. Met vallen en opstaan. Uitproberen, experimenteren en door blijven gaan en leren van je fouten zijn dan ook heel erg belangrijk. Probeer het uit op websites die er niet toe doen, gewoon van jezelf of van kennissen. Doe desnoods hier en daar een gratis project, zodat je het vak in de vingers krijgt. Je zal verbaasd zijn over wat je allemaal tegenkomt als online marketeer. Niets is vanzelfsprekend en het landschap van online marketing verandert van dag tot dag. Ook de richtlijnen om goed te scoren in zoekmachines kan van uur tot uur anders zijn.

Wanneer je uitprobeert, kun je ook experimenteren. Af en toe een fout maken kan leerzamer zijn dan welke cursus en opleiding dan ook. Loop bijvoorbeeld eens stage in een bedrijf en verdiep je in de online vindbaarheid van het betreffende bedrijf.

Lees je in

Er is veel informatie te vinden over online marketing. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van alle trends en ontwikkelingen. Dat kan door gewoon wat boeken te lezen die over online marketing gaan. Maar vergis je niet in de snelheid waarmee zaken veranderen. Boeken die vorige week zijn uitgekomen zijn over twee maanden alweer verouderd. Zo gaat het nu eenmaal op het internet: het is zijn tijd ver vooruit.

Zoek dus naar relevante weblogs waarop je je informatie haalt. In Amerika vind je veel websites, waaronder de website van Google voor webmasters. Hier haal jij als eerste de informatie die je nodig hebt over updates in het zoekalgoritme en de wijzigingen die je het beste kan doorvoeren om je website up to date te houden.

Ook goed is het om actief deel te nemen aan forums over online marketing. Hier zitten vaak veel experts en beginners die de kneepjes van het vaak aan elkaar leren en overdragen. De meeste topics zijn erg relevant en kunnen direct van toepassing zijn op jou. Zo worden veel updates op dergelijke forums uitgebreid besproken.

Goede hosting

Een website gedijt bij een goede hosting. Goede hosting bestaat vooral uit eigen servers, waardoor je niet afhankelijk bent van het verkeer op andere websites. Stel dat je hosting deelt en website A heeft op een dag 10.000 bezoekers. Dan kunnen jouw 25 bezoekers daar best hinder van ondervinden, omdat het allemaal niet meer zo snel laadt en loopt.

Een beetje online ondernemer heeft overigens zijn eigen hostingpakket of reseller hosting. Je kunt op die manier je klanten aan je blijven binden door eigen hosting aan te bieden. Dit is wel duurder, maar als het goed is verdient die investering zich binnen de kortste keren terug.

Hosting kun je overigens ook altijd wel opwaarderen. Wanneer blijkt dat je huidige pakket niet toereikend is, kan een upgrade ervoor zorgen dat je het beste van het beste verkrijgt.

SSL certificaten en veiligheid

Veiligheid staat voorop. Een SSL certificaat is dan ook een pré voor alle nieuwe websites. Oude websites moeten allemaal over op SSL certificaten en dat is behoorlijk wat werk. Waar je een paar jaar geleden nog diep in de buidel moest tasten voor een beetje SSL certificaat, kun je die vandaag de dag gratis en voor niets krijgen bij je hosting. Je moet hem alleen wel vaak nog even zelf installeren. Wie zich dat eenmaal eigen heeft gemaakt, draait daar na een paar websites ook de hand niet meer voor om.

Plugins

Wat veel zaken betreft hoef je als online marketeer gelukkig niet zelf het wiel uit te vinden. Er zijn steeds meer zaken die zich laten regelen door middel van de mooiste plugins. Zeker als je, net als 80% van de online marketeers, gebruik maakt van een CMS als WordPress. Er zijn duizenden plugins die jouw leven een stuk gemakkelijker maken. Zo zijn er plugins om je bezoekers te meten, je online vindbaarheid te vergroten, je beveiliging te optimaliseren, gebruik te maken van sociale media en ga zo maar even door.

Een goede online marketeer weet ook dat een website niet teveel energie mag kosten. Daarmee komt je snelheid in gevaar. Doe dus niet al te gek en vermijd het gebruik van al teveel plugins op één website (zeker bij een beperkt hostingaccount).

Youtube-filmpjes en andere content

Content beslaat veel meer dan teksten. Bezoekers moeten verwend worden en dus dien je ze een prettige ervaring te geven. Maar het begrijpen van de boodschap op de website eenvoudiger met filmpjes (door ze te koppelen aan een Youtube-account) en afbeeldingen. Rich content is een term die je als online marketeer nog vaak zal horen en houdt zoveel in als: rijke content. Wissel dus veelvuldig af en daag uit tot interactie met je lezers. Want hoe hoger de betrokkenheid op je website, hoe groter de kans op een succesvolle sale of inschrijving.

Cursus

Natuurlijk is het leuk om direct aan de slag te gaan en jezelf alles eigen te maken als online marketeer. Maar een cursus kan je ook veel uitzoekwerk besparen. Kies dan wel voor een cursus waar je echt iets aan hebt. Wanneer je al redelijk thuis bent in de wereld van online marketing, kun je de basiscursus natuurlijk gewoon overslaan. Maar een cursus over vindbaarheid in zoekmachines, omgaan met sociale media strategieën en Facebook marketing of het ontwerpen van rich content kan voor jou zeker interessant zijn. Daarmee zorg je er bovendien voor dat je bij blijft in je vakgebied en je opdrachtgevers ten alle tijden een online marketeer in huis hebben die bij is.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen.


Click here to view the agency's profile on Sortlist