Waarom is online marketing belangrijk? 9 redenen

Een bedrijf wil graag gevonden worden. Aangezien de meeste bedrijven intussen ook actief zijn op het internet – of zelfs...

Een bedrijf wil graag gevonden worden. Aangezien de meeste bedrijven intussen ook actief zijn op het internet – of zelfs alleen maar actief zijn op het internet – is online vindbaarheid van het grootste belang. Online marketing richt zich op de marketing van een bedrijf op het internet.

Dit artikel geeft 9 redenen waarom online marketing vandaag de dag zo belangrijk is.

#1 Nieuwe klanten

De belangrijkste reden geldt natuurlijk zowel online als offline: het winnen van nieuwe klanten. Het internet is de beste manier om in relatief weinig tijd nieuwe klanten te bereiken.

Online is het vaak nog goedkoper om nieuwe klanten te winnen dan offline. Je bespaart namelijk veel geld, omdat je heel veel bereik zelf in handen hebt. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van sociale media zoals Facebook en Pinterest voor je bedrijf. Wanneer je een schare volgers creëert, kun je ook je producten en diensten makkelijker aan de man brengen.

Het winnen van nieuwe klanten via de online kanalen is sneller, efficiënter én goedkoper dan offline marketing.

#2 Online marketing verhoogt je ROI

Je ROI (Return on Investment) is erg belangrijk. Je wil graag je geïnvesteerde geld terugzien in sales. Daarom is online marketing zo handig voor je. Je hebt zelf volledige controle op wat je aan het doen bent.

Online zijn er allerlei tools voor handen die je helpen om gegevens te analyseren en te bepalen hoe je nog meer uit je website of campagne kan halen. Een voorbeeld is Google Analytics, dat per bezoekers (en zelfs per klik) in kaart kan brengen wat een bezoeker op jouw website doet. Dit is prettige informatie, want daardoor leer je over het gedrag van je bezoeker.

#3 Bereik je doelgroep

Online marketing geeft de marketeer van vandaag de dag een heel belangrijk wapen: instrumenten om je doelgroep sneller te bereiken. Je kunt je in de online marketing richten op mensen die geïnteresseerd zijn in jouw diensten of producten (maar die nog niet overtuigd zijn), maar je kan ook heel doelgericht adverteren zodat alleen jouw doelgroep je advertenties te zien krijgt.

Wat ook mooi is aan online marketing, is dat je aan “retargetten” kan doen. Daarmee bind je mensen die al eerder met jouw producten en diensten in aanraking zijn geweest. Je benadert ze opnieuw en overtuigt ze ervan iets bij je af te nemen.

#4 Altijd bereikbaar

Een winkel heeft openingstijden. Wanneer je net 5 minuten te laat bent bij de drogisterij, baal je als een stekker. Maar andersom zou de drogist ook moeten balen, want die loopt nu inkomsten mis!

Online marketing is gericht op websites die altijd bereikbaar zijn. Dag in, dag uit, 7 dagen in de week en 24 uur per dag kunnen mensen op jouw website terecht, gebruik maken van je sociale media en vragen stellen. Je bent dus altijd bereikbaar en zal – zeker als je snel reageert – weinig mensen wegjagen door niet toegankelijk te zijn.

Anders gezegd kun je het als online ondernemen niet maken om onbereikbaar te zijn!

#5 Internationaal

Een website heeft ook geen fysieke grenzen. Wanneer je een Nederlands concept hebt, merkt dat dit aanslaat, kun je heel makkelijk de overstap naar de rest van de wereld maken. Er zijn genoeg ondernemers die zich vanuit Nederland richten op de Amerikaanse markt, maar ook de Chinese en overige Aziatische markt zijn erg in trek.

Vraag en antwoord kunnen elkaar online sneller vinden en dat maakt het voor de ondernemer van vandaag eenvoudig om internationaal te gaan handelen. En dus ook internationaal geld te gaan verdienen.

#6 Gaat het fout? Dan kan het zó anders

Online marketing is een mooie manier om direct te testen hoe het in de praktijk gaat. Wanneer je dus iets hebt ondernomen, kun je in korte tijd zien of dit aanslaat of niet. Wanneer dat niet het geval is, kun je met een paar wijzigingen een aanpassing doen. Op die manier is het voor iedere ondernemer mogelijk om het beste uit zijn of haar producten en diensten te halen.

#7 Snel

Mensen zijn tegenwoordig zo gewend aan snelle reacties, dat het voor een offline winkel steeds lastiger wordt om te blijven bestaan. Zeker drukke mensen bestellen liever iets online dan dat ze bij een winkel langsgaan. Denk aan kleding, maar ook boeken en films. Cadeautjes voor vrienden en familie, Sinterklaas en kerst… Overal is wel handel in te vinden, omdat het via het internet gewoon een stuk sneller kan.

Dat bespaart tijd en kosten.

Wees je ervan bewust dat de meeste klanten een smartphone hebben en dus direct met je in contact kunnen staan. Een plugin op je website die het mogelijk maakt met je te whatsappen is dan ook zeker van toegevoegde waarde en overtreft de chatfunctie van veel websites.

#8 Online betrokkenheid

De betrokkenheid via online kanalen is veel groter dan via een offline winkel. Ook al zie je de kopers niet persoonlijk, je komt op allerlei manieren met ze in contact. Vraag ze een review te plaatsen, een reactie of aankoop te delen op sociale media en je zal zien dat zich een soort van sneeuwbaleffect ontwikkelt.

Hierin kan jouw bedrijf of website zeer goed uit de verf komen. Zeker als je zelf ook betrokkenheid laat zien bij je klanten. Reageer op hun vragen, stel ze gerust en kom ze tegemoet. Ook af en toe iets gratis weggeven of een “deel & win”-actie houden, kan een enorme betrokkenheid bij je merk teweeg brengen. 

#9 Iedereen doet mee

Tot slot is het mooie van online marketing dat werkelijk iedereen eraan mee kan doen. Iedereen kan jouw klant zijn. Jong en oud, mensen in het binnenland en in het buitenland, mensen met veel online vaardigheden en beginners.

Maar ook kun je mensen makkelijker met elkaar in contact brengen. Samenwerkingen via de online weg zijn dan ook zo gelegd. Zeker als je optimaal gebruik maakt van diverse fora op websites.

Conclusie

Doe jij nog niet aan online marketing? Heb je wel een website of een offline onderneming? Dan is het belangrijk om snel de stap naar de digitale mogelijkheden te zetten. De online wereld groeit namelijk heel hard. Het hoeft niet moeilijk te zijn om online te ondernemen, maar je moet wel de eerste stap zetten.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen.