Online marketing zelf doen?

Een bedrijf online neerzetten is een compleet andere tak van sport dan wanneer je een bedrijf offline neerzet. Natuurlijk kan...

Een bedrijf online neerzetten is een compleet andere tak van sport dan wanneer je een bedrijf offline neerzet. Natuurlijk kan het wel verschil maken wanneer je al een offline bedrijf hebt en aardig wat naam hebt gemaakt. Dan is de koppeling sneller gemaakt dan wanneer je een bedrijf net begonnen bent.

Online marketing is de benaming voor alle marketing die op het internet plaatsvindt. Het gaat dan om het bouwen van een website, het schrijven van de juiste teksten en het verkrijgen van inkomende links. Je moet je website onder de aandacht brengen en bezoekers zover zien te krijgen dat ze naar je toe komen.

Pas als dat gebeurt, kun je via de online weg aan inkomsten en omzet gaan denken. Wil jij graag je positie op het internet verstevigen? Dan kun je aan online marketing denken. Maar de vraag is natuurlijk: ga je zelf aan de slag met online marketing of laat je het liever doen.

In dit artikel geven we je een beeld van wat er allemaal komt kijken bij gedegen online marketing voor je website. Je leert meer over de verschillende soorten online marketing, het versterken van je website en het creëren van autoriteit. Aan het einde van het artikel kun jij voor jezelf bepalen of je zelf aan de slag gaat met online marketing (en daarmee veel kennis van zaken krijgt die je vanaf dan goed en vaker in kan zetten) of dat je dit toch liever uitbesteedt.

Online marketing

Online marketing is veel meer dan alleen een website in elkaar zetten en online plaatsen. Kort gezegd komt er bij online marketing een aantal factoren kijken, namelijk:

  • Optimalisatie van je eigen website
  • Sociale media marketing
    • Facebook marketing
    • Pinterest marketing
    • Youtube marketing
  • Externe factoren (en het creëren van autoriteit)
  • SEO
  • Contentmarketing

Optimalisatie van je eigen website

Het begint allemaal met het bouwen en optimaliseren van je eigen website. Je website is een soort van visitekaartje, maar tevens een kennisbank én een eerste ingang naar jouw diensten en producten. Mensen moeten op je website te weten komen wie jij bent/ wat je bedrijf is en waarvoor ze aan kunnen kloppen. Mensen moeten aankopen kunnen doen of een contactformulier in kunnen vullen. Mensen moeten weten wat ze van je kunnen verwachten en waar ze aan toe zijn.

Dit is slechts het visitekaartje. De meeste bedrijven hebben naast hun statige website ook een blog. Die blog is voortdurend in beweging. Op die manier is er voor bezoekers (en potentiële klanten) altijd iets bij je te halen. Over bloggen vertellen we je meer onder het stukje “contentmarketing”.

Sociale media marketing

Wanneer die website er dan eenmaal is, is het tijd om de wijde wereld in te trekken en mensen te vertellen over je producten en diensten. Dat doe je door middel van sociale media marketing. Je gaat mensen opzoeken op sociale media en vertelt ze hoe goed je bent en waarom ze bij jou aan moeten kloppen. Uiteraard doe je dat iets genuanceerder. Binnen sociale media kun je eigenlijk elke vorm van sociale media als een aparte sport ziet. Facebook is weer heel anders dan Twitter, Twitter en Facebook zijn niet te vergelijken met Youtube en ook Pinterest en Instagram zijn weer heel andere vormen van sociale media. Ook miniblogs als Tumblr laten zich prima gebruiken als sociale media. We bespreken hieronder drie vormen van sociale media marketing die écht bijdragen aan het succes van je website.

Facebook marketing

Facebook is een sociaal medium waarmee je met miljoenen mensen wereldwijd in contact kunt komen. In de eerste plaats natuurlijk met je eigen vrienden en familie, maar ook met kennissen en collega’s en kennissen van kennissen. Je kan je netwerk in zeer korte tijd uitbreiden en mensen bereiken die je anders niet snel zou bereiken.

Facebook marketing gaat onder meer over het in beeld komen bij potentiële klanten. Maar op Facebook kun je ook zorgen voor positieve reviews en reacties op jouw diensten en services. Dat maakt je tegelijk ook kwetsbaar.

Facebook marketing is intensief, want je moet ten alle tijden in staat zijn te kunnen reageren en een sneeuwbaleffect in goede banen te leiden.

Pinterest marketing

Een andere sociale media marketingtechniek behelst Pinterest. Op Pinterest kun je aan de hand van pins websites, foto’s en artikelen onder de aandacht brengen. Voor zakelijke gebruikers is er een Pinterest-account dat zich richt op het doel om meer mensen naar je website en producten/ diensten te krijgen. Zet Pinterest marketing dan ook zeker in. Wanneer je eenmaal goed rond gaat op Pinterest zal dit vanuit deze bron veel bezoekers opleveren.

Youtubemarketing

Ook Youtube is eigenlijk niet te vergelijken met Facebook of met Pinterest. Op Youtube kun je wel een heel groot publiek bereiken. Wanneer je je eigen kanaal maakt, kun je bijna spreken van je eigen tv-zender. Er zijn Youtube-kanalen die meer kijkers genereren dan de gemiddelde Nederlandse televisiezender. Dat komt omdat Youtube laagdrempelig is en bekeken kan worden wanneer je maar wil. Vloggers kunnen op die manier hele doelgroepen bedienen.

Binnen een bedrijf kun je talloze filmpjes maken waarmee je je eigen kanaal (tv-zender) vult en jezelf in the picture speelt bij potentiële klanten. Je kan denken aan de volgende soorten van filmpjes:

  • Een voorstelfilmpje over de medewerkers van je bedrijf met hun expertise;
  • Handleidingen (how to’s);
  • Productreviews met uiteraard links naar de betreffende producten;
  • Interviews met mensen in je vakgebied;
  • Het geven van lessen en trainingen door middel van video’s.

Kortom: er is op Youtube vreselijk veel mogelijk op het gebied van marketing. Daarmee kun je de bekendheid van je bedrijf enorm laten groeien. Ook kan een Youtubekanaal een middel op zich worden, een vaste inkomstenbron.

Marketingmix

Waarschijnlijk lees je tussen de regels door al dat je eigenlijk niet ontkomt aan een marketingmix. Een onlinemarketingmix die bestaat uit zowel een goede website als levendige sociale media. Die marketingmix zal voorzien in een stevige basis voor je website, maar dan ben je er nog niet. Ook SEO (zoekmachineoptimalisatie) en content marketing horen bij een marketingmix en de online marketing van je bedrijf.

SEO 

Search Engine Optimization (SEO), ook wel ‘zoekmachine optimalisatie’ genoemd is een compleet andere tak van sport en heeft slechts zijdelings met sociale media te maken. Bij SEO zorg je ervoor dat je website goed gevonden wordt door zoekmachines en dan met name door Google.

SEO is een intensief proces, dat we hier niet volledig kunnen bespreken. Maar het komt erop neer dat je zorgt dat Google blij is met je website. Dat doe je onder meer door:

  • Het leveren van relevante content, waar de bezoeker echt iets aan heeft (zie ook content marketing);
  • Het verkrijgen van backlinks (het liefst van waardevolle websites);
  • Het optimaliseren van de snelheid van je website;
  • De bezoeker in alles voorop te stellen op je website.

Er zijn bureaus die zich specifiek bezighouden met SEO. Zij gaan voor jou achter backlinks aan en regelen content waar zowel bezoekers als zoekmachines van smullen. Wanneer je nieuw bent in de wereld van online marketing is het wellicht het verstandigst om in ieder geval SEO uit te besteden.

Content marketing

Dan is er ook nog content marketing. Wederom een andere vorm van marketing waar je niet aan ontkomt in een goede website. De meeste website hanteren een blog. Op de blog is ruimte voor goede content marketing. Content betekent eigenlijk “vulling voor je website”, maar dan wel vulling waar bezoekers iets aan hebben. Content kan onder andere het volgende zijn:

  • Een tekst waarin je vertelt wordt hoe je een bepaald probleem kunt oplossen;
  • Een filmpje waarin je instructie of informatie krijgt;
  • Een column of visie van een expert in het vakgebied;
  • Een afbeelding (infographic) met informatie over je diensten en producten;
  • Een poll of interview.

Content marketing moet eigenlijk dagelijks en zo niet wekelijks aan de orde komen. De blog is het “magazine” van je website. De reden dat bezoekers terugkomen. Ze willen weten of er meer te halen valt en of je ze nog ergens mee kan helpen.

Om de bezoekers naar je website te blijven lokken, kun je ook gebruik maken van wéér een andere vorm van marketing, namelijk e-mail marketing.

E-mail marketing

Een adressenlijst van mensen die geïnteresseerd zijn in jouw diensten en producten is goud waard. E-mail marketing maakt het mogelijk om je doelgroep van geïnteresseerden met één druk op de knop te bereiken. Je kunt ze vertellen over nieuwe producten, maar ook doorverwijzen naar je blog met nieuwe artikelen. Tevens kun je sociale media aan e-mail marketing koppelen.

Dus… zelf aan de slag met online marketing?

Je hebt in dit artikel heel veel kunnen lezen over online marketing. Zowel Facebookmarketing, Youtubemarketing als Pinterestmarketing kwamen aan bod onder sociale media marketing. Maar dan is er ook nog content marketing, zou je aan e-mail marketing kunnen doen en heb je te maken met SEO. Je website moet geoptimaliseerd worden en blijven… Er is dus heel veel werk aan de winkel.

Als jij de zin en energie hebt om dit op te pakken, bespaar je veel geld. Het zal je tijd gaan kosten, maar wanneer je het eenmaal in de vingers hebt, kun je het vaker herhalen. Ben jij echter van plan om maar één website te gaan bouwen en één online bedrijf vorm te geven? Dan moet je je afvragen of het al die tijd en moeite waard is. Misschien kun je het online marketing stukje uit handen geven en jezelf richten op de dagelijkse bedrijfsvoering.

Ook kun je het in brokjes doen. Doe een deel zelf en besteedt een deel uit. Bloggen vind je zelf misschien nog wel leuk, maar SEO en sociale media marketing zijn toch weel andere takken van sport.

Wat je ook beslist, zorg dat je er goed over nagedacht hebt. Dit alles, ook je online marketing strategie, horen deel uit te maken van je bedrijfsplan.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen.


Click here to view the agency's profile on Sortlist