Wat is neuromarketing?

Ben jij je bewust van je onderbewustzijn? Neuromarketing klinkt misschien heel zweverig en ergens is dat het ook. Maar het...

Ben jij je bewust van je onderbewustzijn? Neuromarketing klinkt misschien heel zweverig en ergens is dat het ook. Maar het doel van neuromarketing is puur om meer bezoekers en omzet uit je online activiteiten te halen.

Neuromarketing is een begrip waarbij wordt uitgegaan van dat onderbewuste. Met een aantal ingrepen kun je het onderbewustzijn van je doelgroep namelijk dusdanig beïnvloeden dat ze geneigd zijn eerder met je in zee te gaan of eerder producten van je zullen afnemen. Er zijn hele boeken geschreven over neuromarketing. Wanneer je dit artikel interessant vindt, moet je die boeken zeker een kans geven. Beschouw dit artikel verder als een inleiding in de neurowetenschap en neuromarketing.

Onderbewust versus bewust

95% van alle beslissingen die je op een dag maakt (en dat zijn er honderdduizenden!) worden gemaakt door je onderbewuste. Prikkels, een eerste idee, een herkenning, een kleur, een geur en een gevoel kunnen allemaal bepalen of jij iets wel of niet gaat doen. Je kunt het vergelijken met de eerste indruk die iemand maakt. Dat gebeurt al in de eerste seconde dat je iemand ziet. Van alles speelt een rol bij hoe jij die persoon vervolgens nog jarenlang gaat zien, ook al is dat helemaal onterecht!

De kracht van je onderbewustzijn is dus van vreselijk belang bij het maken van keuze, maar je kunt dit ook aan je zijde krijgen binnen de marketing. Door op een slimme manier in te spelen op het onderbewustzijn van je doelgroep, de bezoekers van je website, kun jij meer online omzet genereren.

De neurowetenschappen

Neurowetenschappen (wetenschap van de hersenen) staan aan de basis van neuromarketing. Gelukkig hoef je geen psycholoog te zijn om het in te kunnen zetten. De neurowetenschap kijkt in het brein van mensen en legt vast hoe je hersenen reageren. Wetenschappers bekijken via hersenscans wat bepaalde invloeden losmaken bij mensen. Op die manier is een goede richting te geven aan hoe je een website in moet richten, hoe je mensen aan moet spreken, welke afbeeldingen je moet laten zien en hoe je mensen je website moet laten verlaten om uiteindelijk tot je doel te komen: omzet en afname van je diensten.

Manipuleren kun je leren!

Het mag duidelijk zijn: neuromarketing is gericht op het manipuleren van je bezoekers! Dusdanig dat je ze het idee geeft dat ze niet zonder jouw product kunnen, dat ze je beter niet weg kunnen klikken en dat ze in ieder geval hun gegevens achter moeten laten.

Dit is een uiterst sterke, krachtige manier van marketing. Dat komt omdat jij de techniek beheerst en mensen op de juiste manier weet te bewegen. Je creëert behoefte en voorziet vervolgens zelf in die behoefte. Hoe wil je het hebben?

Praktijkvoorbeeld

Priscilla voelt zich niet gelukkig met haar huidige gewicht en gaat op zoek naar een dieet. Op een website wordt haar blik gevangen door een dikkere vrouw die op de weegschaal staat en te zwaar is. “Voel jij je ook ongelukkig met je gewicht?” staat er boven. En daaronder: “Ik ontdekte een manier die me in een half jaar tijd 15 kilo lichter maakte!”

Priscilla scrolt door, want ze is geïnteresseerd. In het artikel leest ze het verhaal van de vrouw. Ze herkent zich erin, want ook zij heeft dieet na dieet geprobeerd en ook zij heeft moeite zich aan een dieet te houden… Kortom: ze voelt zich verbonden met die vrouw.

Onderaan de pagina stelt de vrouw voor om Priscilla te helpen. Ze kan vrijblijvend een e-mailadres invoeren en krijgt dan een ebook opgestuurd. Priscilla kan dit niet weigeren en geeft haar gegevens…

Omzet

De strategie achter deze website is sterk. Hij speelt in op de zwakte van Priscilla en komt haar tegemoet. Er wordt bovendien een gunfactor gegeven, want de website geeft gratis iets weg! De kans dat Priscilla de boeken die in het ebook worden aangeboden aan gaat schaffen (vaak tegen extreme maar tijdelijke kortingen, want ook dat is neuromarketing) is erg groot.

En zo komt de cirkel rond. Neuromarketing in de praktijk.

Bewezen techniek

Neuromarketing is in diverse onderzoeken bewezen. Het is een manier die werkt. Hoe dieper je in neuromarketing duikt, hoe meer mogelijkheden je ziet. Bijvoorbeeld dat dure producten vaak beter verkopen dan absurd goedkope producten, puur en alleen omdat mensen denken dat het dan ook beter zal zijn.

Ook kleuren spelen een rol. Elke kleur heeft een eigen doel en daarmee een eigen doelgroep. Het is dus heel belangrijk hoe jij kleurgebruik inzet op je website, maar ook op eventuele sociale media.

Leer ook verleiden op het internet

Wil jij meer omzet maken en wil je dat mensen echt de keuze maken om jouw diensten te kiezen of jouw producten te kopen? Dan moet je je zeker gaan verdiepen in neuromarketing. Je leert dan in het brein van je bezoeker te kijken en de kennis die daaruit komt, leer je optimaal in te zetten.

Je leert je bezoeker te manipuleren om zijn adresgegevens achter te laten. Dat stelt je in staat op een band op te bouwen. De bezoeker zal je gaan waarderen, want jij helpt de bezoeker met tips en adviezen. Wanneer je dan met het voorstel komt om jou in te huren of jouw producten aan te schaffen, zal het voor de bezoeker heel moeilijk zijn om je af te wijzen. En mocht hij dat doen, dan kun je even later altijd met een lager aanbod komen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen.


Click here to view the agency's profile on Sortlist